Faalangst

Faalangst kan grote invloed hebben op je dagelijks leven. Als je niet genoeg zelfvertrouwen hebt en daardoor belemmerd wordt in je dagelijks functioneren kan dat soms verstrekkende gevolgen hebben. Als je niet zeker bent over je eigen kunnen dan kan dat ervoor zorgen dat je een aanzienlijk minder leuk leven hebt dan wanneer je deze faalangst niet hebt. Heb je het gevoel dat je leven belemmerd of zelfs beheerst wordt door faalangst dan is het belangrijk om hier wat aan te doen door middel van therapie.

Wat kan faalangst veroorzaken?

Faalangst kan op verschillende manieren ontstaan. Het kan zijn dat anderen in je omgeving je een minderwaardigheidsgevoel aanpraten. “Dat kun jij toch niet, dus begin er maar niet aan”, kan erg denigrerend overkomen en ervoor zorgen dat je die opleiding niet gaat volgen, niet solliciteert op die leuke baan of geen relatie of vriendschap meer durft aan te gaan. Maar het kan ook zo zijn dat een bepaalde actie op een mislukking uitloopt en dat je daarna te maken krijgt met faalangst omdat je ervan overtuigd bent dat het je een volgende keer opnieuw niet zal lukken. Deze negatieve spiraal kun je doorbreken door therapie te volgen. Soms zijn enkele sessies al voldoende.

Laat faalangst je leven niet beheersen

Als je faalangst hebt voor iets wat je ook niet echt wilt, zoals spreken in het openbaar of karaoke zingen in een vol café, dan is het niet zo’n probleem. Maar als je faalangst je belemmert in je dagelijks leven is het natuurlijk een ander verhaal. Dan is het belangrijk om er iets aan te doen. Als het je niet zelfstandig lukt om over je faalangst heen te stappen dan kan therapie je helpen. Durf je na een aanrijding of een bijna ongeluk geen auto meer te rijden? Durf je op school niet meer voor je mening uit te komen uit angst te worden uitgelachen? Dan kan therapie je wellicht over je faalangst heen helpen zodat je weer de dingen kunt doen die je leuk vindt of zonder angst kunt functioneren in het dagelijks leven.

Lees alvast meer over Mieke en Fenno.

Zet de stap om over je faalangst heen te komen

Wil jij ook van je faalangst af? Zet dan nu de stap en maak een afspraak. Samen met jou gaan we onderzoeken waar je faalangst vandaan komt en hoe we ervoor kunnen zorgen dat je hier geen last meer van hebt. Na de intake bekijken we hoeveel sessies er nodig zijn. Dit hangt natuurlijk ook af van het tempo van je vorderingen.